Основні види болтів та їх класифікація за призначенням, матеріалом, класами міцності

Виробники метизної продукції випускають сьогодні безліч різновидів болтів. Недосвідченій людині вибір кріплення може здатися простим завданням, оскільки нефахівця цікавлять лише довжина стрижня, його діаметр та характеристики різьблення. Насправді, класифікація болтів набагато глибша і складніша, оскільки ці вироби відрізняються також матеріалом, з якого виготовлені, покриттям, класом міцності та ще кількома параметрами, що відіграють роль у процесі експлуатації з’єднання.

Класична форма болта

Болти різняться за своєю конструкцією. Найбільш поширеними є кріпильні вироби класичної форми, з шестигранною головкою під ключ, що створюють надійне кріплення або після вкручування в отвір з різьбленням, або в блискучому тандемі з гайкою. Класичний болт з шестигранною головкою може бути власником, як повного різьблення по всьому стрижню, так і неповного – на хвостику.

Міцність болтів та маркування

У болтів є клас міцності – що вище, тим міцніше: 3.6, 4.8, 5.6, 6.8, 8.8, 10.9, 12.9, болти високоміцні шукайте з маркуванням 8.8, 10.9 та 12.9. Зазначені класи міцності не застосовуються до латунних та нержавіючих болтів. Клас сталі може маркуватися А2 або А4, межа міцності для болтів з нержавіючої сталі – 50, 70, 80, наприклад, болт А2-70.

Буває, що, незважаючи на невеликий розмір, один болт – високоміцний, а інший – великий і міцний на вигляд відноситься до найнижчого класу. Крім цього, на його головці є маркування заводу виробника, а у разі лівого різьблення – відповідний значок – стрілка проти годинникової стрілки.

Номінальний діаметр різьблення болтів маркується так: наприклад, болт М10 або болт М16. Діаметр може змінюватись від 6 до 48 мм і навіть більше. Так, кріплення «болт М20» означає, що потрібен болт з діаметром різьблення 20 мм, а якщо ви попросите в магазині болт М8 під внутрішній шестигранник, продавець зрозуміє, що вам потрібен болт (правильно все ж таки гвинт) на шпильці якого є різьблення 8 мм з внутрішнім шестигранником та циліндричною головкою.

Які ще форми можуть бути болти?

Виробники пропонують болти з напівкруглою головкою DIN 603 для дерева, оснащені вусом або підголовником, що не дає виробу обертатися у проектному положенні. Звичніша його назва – болт меблевий. Однак використовують його не тільки при виробництві меблів, а й приладобудуванні, при проведенні дорожніх робіт, спорудженні мостів та машинобудуванні.

Існує болт з циліндричною головкою та внутрішнім шестигранником DIN 912, що використовується у важкодоступних місцях конструкцій. Насправді він є гвинтом, так як найчастіше встановлюється в різьбові отвори, рідше використовується з гайкою. Тому, якщо ви шукаєте, забиваючи в пошуковий рядок “болти внутрішній шестигранник”, варто звернути увагу на гвинти з аналогічною назвою.

Болт відкидний din 444 застосовують на виробництві для з’єднання деталей верстатів, у приладобудуванні, промисловості та будівництві. У поєднанні з анкерами використовують при монтажі різноманітних кріплень у стелі та стіни.

Болт DIN 6921 використовують разом з гайками відповідного різьблення для створення з’єднань підвищеної надійності. Його проста і зрозуміліша назва – болт з фланцем або пресшайбою. Фланець може бути як плоским, так і рельєфним з зубцями, що стопорять. Він замінює звичайну шайбу, перешкоджаючи ослабленню з’єднання під час вібраційних навантажень.

Окремою категорією є анкерні болти, що мають безліч різновидів. Їх конструкція продумана таким чином, щоб забезпечити найбільш надійну фіксацію металовиробу в бетоні або цегляній кладці.

Вибираючи болт для тих чи інших цілей, насамперед розглядають його призначення та форму. Лише визначившись з цими характеристиками, звертають увагу на розміри, матеріал, клас міцності та захисне покриття кріплення.