Паркан – данина моді чи практична необхідність?

Сьогодні облаштування огорожі або паркану є одним з головних способів облаштування присадибної та прибудинкової ділянки, обгородження дитячих і спортивних майданчиків, а також паркових зон. Функціональність огорож обумовлена, насамперед, необхідністю зонування приватної території від громадської, тому до зведення таких споруд пред’являються особливі вимоги

Раніше огорожі представляли собою найпростіші конструкції з дерев’яних стійок, жердин або плетеної лози. Для їх зведення зазвичай використовувалися підручні матеріали, завдяки яким паркани виходили легкими і порівняно невисокими.

Зі зміною менталітету і поступовим удосконаленням технологій в нашій країні огорожі стали використовуватися в якості основних конструкцій для відокремлення приватного житлового простору. Однак віяння старовини все ж відчувається – сьогодні в тренді невеликі декоративні огорожі, що поєднують у своєму виконанні не тільки практичну, але й естетичну функцію.

Сучасні паркани: найбільш поширені види, особливості встановлення та догляду
Дерев’яна огорожа
У сільській місцевості, а також на дачних територіях найбільш поширеним і широко використовуваним видом огорожі залишається дерев’яна огорожа. Її основними різновидами є:

штакетник – являє собою звичайний паркан з дерев’яних рейок, які прибиваються до горизонтальних поперечин;
тин – цей тип огорожі виконується з переплетених між собою гілок чагарників і дерев, сьогодні тин в більшості випадків виконує виключно декоративну функцію;
частокіл – це дерев’яні кілки, вбиті в землю впритул один до одного;
дощатий паркан – є захисною конструкцією з дошок, які прибивають до горизонтальних поперечин або опорних стовпів впритул одну до одної.
З усіх перерахованих вище видів дерев’яної огорожі найбільш поширеним є штакетник. Набрані з цих складових елементів секції можуть бути закріплені на опори з дерева, металу, цегли або залізобетону, відстань між опорами може становити від 2-х до 5 метрів. Як правило, опори закопуються в основу приблизно на половину передбачуваної висоти паркану, а металеві стійки рекомендується закріплювати за допомогою бетону.