Види циновок та догляд за ними

Сьогодні циновкою називають виріб, сплетений з волокон рослинного походження або візуально невідмінних від них штучних. Останні практичніші, стійкіші до впливу вологи і тому можуть прикрашати як інтер’єри, так і відкриті тераси. Найвідоміші циновки – японські татамі із соломи або рисового паперу.

Кочові народи Середньої Азії використовували для плетіння циновок очерет і стебла рослин чий. Щільними покриттями утеплювали юрту, їх ставили біля осередку як заслону від сильного вітру. Киргизькі циновки з кольоровими візерунками є своєрідним видом прикладного мистецтва. Майстри обплітали стебла вовною різних кольорів, а потім з’єднували один з одним.

Сучасні циновки – це в основному продукт промислового виробництва. Деякі з них, як і вироби ручної роботи, мають задані розміри, але більшість випускаються у вигляді довгих полотен шириною 3,66, 4 або 5 м і товщиною від 3 до 10 мм. На вітчизняному ринку представлені різноманітні види циновок компаній Balta, JAB, Ruckstuhl, Tasibel, ІКЕА. Вартість 1 m2 варіюється від 700 до 4500 руб.

КОРИСНА КРАСА
Сфера застосування циновок – така ж, як у килимів та килимових покриттів. Вироби різних плетен і квітів, у вигляді невеликих килимків або закривають всю поверхню підлоги, стануть оригінальним прикрасою квартири. До речі, їх можна використовувати не тільки як покриття для підлоги, але і як нестандартний елемент оформлення стін. Крім декоративних якостей безперечною перевагою циновок є екологічна безпека. Вони не викликають алергії, а завдяки рельєфній поверхні виконують легкий масаж стоп, дуже корисний здоров’ю.

НАПІЛЬНІ ПОКРИТТЯ З НАТУРАЛЬНИХ ВОЛОКОН
Плюси
+ екологічно чисті, не викликають алергічних реакцій
+ добре тримають форму
+ мають високі тепло і звукоізолюючі властивості
+ не накопичують статичну електрику
+ довговічні
+ вироби з грубим плетінням мають легкий масажний ефект.
+ можуть бути виготовлені на замовлення (будь-якого розміру та форми)

Мінуси
– висока ціна
– У рулонного матеріалу потрібно обробляти краї, що збільшує вартість циновки на 10-15%
– необхідність регулярного догляду та застосування спеціальних засобів для чищення при локальних забрудненнях.

Думка фахівця:
Маленькі циновки оживлять окремі фрагменти кімнати: простір перед каміном, біля ліжка, журнального столика. Вироби середнього розміру (від 1х1.5 до 2х3 м) можуть стати самостійним елементом декору, візуально виділити певну зону, наприклад столову групу. У цьому випадку слід підібрати покриття такої довжини та ширини, щоб на ньому розташовувалися не лише передні, але й задні ніжки стільців.

Також вони відмінно підійдуть для застосування в передпокої, адже на безворсовому килимі менше накопичується пил, а сухе чищення пилососом не складе труднощів. Цинівки великих розмірів (від 2,5 х 3 м) доцільно використовувати, наприклад, у вітальні місці, де збирається вся родина.

До речі, тут найбільш практичними та довговічними будуть вироби із синтетичної нитки з додаванням джуту. Крім того, великі циновки здатні сформувати вигляд кімнати і чудово вписуються в інтер’єри, оформлені в різних стилях: японському, китайському, кантрі, модерн.

Найбільш м’які на дотик циновки виготовляють з волокон бавовни та рису. Сплетені з тонких паперових мотузок, вони за фактурою нагадують рельєфні шпалери з малюнками “кіска”, “ялинка”. Добре виглядають поєднання волокон різного кольору. Вироби із сизалю – більш фактурні, ніж паперові. Вони мають характерний начіс і нагадують великорельєфні килими-бербери.

У деяких видів кокосових циновок поверхня жорстка і досить колюча. Невипадково такі килимки кладуть біля вхідних дверей, де вони чудово справляються із завданням очищення підошв вуличного взуття. Втім, по жорстким покриттям приємно і корисно ходити босими ногами.

Матеріал із рослинних волокон здатний набирати та віддавати вологу. Тому при перепадах вологості циновки можуть трохи змінювати розміри, що іноді призводить до деформації покриття або появи на ньому здуття. Налякатися не варто: опуклі ділянки потрібно зволожити з пульверизатора і на деякий час придавити вантажем.

Багатотрав’я
Волокна для виготовлення циновок одержують із листя, стовбурів і навіть плодів рослин. Серед найпоширеніших – очерет, сизаль, койр (кокос). Очерет повсюдно росте на болотистих ґрунтах і має безліч видів. Полотна плетуть як із зелених, так і з висушених стебел.

Сизаль – це волокна, що видобуваються зі свіжого листя американської агави і відрізняються високою міцністю. Крім циновок з них виробляють канати, сітки, шпагати, пакувальні тканини.

Койром називають волокно з міжплідника горіхів кокосової пальми. Завдяки високому вмісту лігніну воно дуже еластичне, міцне, не намокає і не гниє.