Типи електропроводки, які використовуються в каркасній будівлі

У зв’язку з високою пожежонебезпечністю таких споруд слід суворо дотримуватись певних правил безпеки. Існує можливість використання як відкритої, так і прихованої проводки.
Спосіб відкритої проводки
Власне відкрите проведення. Провід не прикритий додатковими матеріалами. Застосовуються дроти з багатошаровою ізоляцією, пожежостійкі. Плюс даного способу в тому, що він не є витратним і при цьому ефективний. Мінус — така конструкція не матиме привабливого зовнішнього вигляду.

У електромонтажних коробах. Вони недорогі, їх можна за необхідності легко переробити. Але вони не потішать власника приємним виглядом. На ринку представлений мізерний вибір фурнітури для цього методу.

У спеціальній гофрованій трубі з вогнетривкого матеріалу. Недоліки цього способу полягають у складності догляду за трубою та непривабливому зовнішньому вигляді.

Спосіб прихованого проведення
Приховане проведення в каркасному будинку прокладається за допомогою металевих коробів. Рівень безпеки повинен бути не нижче IP4X. Для визначення товщини стіни існує критерій: вона не повинна прогоряти при короткому замиканні. Зазвичай використовуються труби із товщиною стінки до 4 мм. Внутрішня поверхня коробів має бути захищена від корозії. Прокладати труби слід з невеликим нахилом для легшого стікання конденсату.
Слід пам’ятати, що для цього способу необхідне заземлення. Провід слід вкладати в короб так, щоб він займав близько 40% вільного місця. Істотний недолік прихованої проводки — вона досить затратна за часом, фінансами та силами.
Увага! Для забезпечення пожежної безпеки потрібно переконатися в тому, що між коробом та основним матеріалом, з якого побудовано будинок, прокладено вогнетривкий матеріал (бетон, штукатурка тощо).