Поради щодо будівництва будинку з газоблоку

Сучасні тенденції будівельної сфери передбачають використання альтернативних матеріалів для будівництва. Будівництво будинків з газоблоку, або газобетону стає затребуваним рішенням через свою доступність і практичність. У цій статті розглянемо ключові рекомендації щодо будівництва будинку із газоблоку.

Особливості газоблоку як матеріалу

Газобетон та газоблоки є будматеріалом, давно відомим суспільству. Серед ключових експлуатаційних переваг, які мають блоки, виготовлені з газобетону, слід виділити такі:

високий рівень ізоляції тепла та звукоізоляції;
чітка геометрія форм;
неутруднений процес зведення будівлі;
невелика вага;
сумісність з тонкошаровим розчином;
доступна вартість, яка дозволить оперативно та недорого здійснити будівництво будинку під ключ;
екологічна чистота та пориста структура, що запобігає розмноженню шкідливих мікроорганізмів.
Серед основних недоліків газоблоку слід звернути увагу на сприйнятливість до підвищеної вологості, низький коефіцієнт міцності на вигин та схильність до механічних пошкоджень (тріщини, кришення). Щоб уникнути ризику втрати експлуатаційних переваг газобетону, необхідно ретельно дотримуватися технології його укладання.

Фундамент

При будівництві будинку з цегли, піноблоку, газобетону або будь-якого іншого матеріалу, слід приділити особливу увагу монтажу основи, яка забезпечить належний рівень стійкості та довговічності. Зважаючи на схильність газоблоку до розтріскування, фундамент будівлі повинен бути ідеально рівним з максимальною стрічковою похибкою 10 мм. Оптимальним варіантом послужить монолітна бетонна конструкція, посилена за допомогою двох шарів армуючої сітки по всьому периметру.

Основні характеристики високоміцного фундаменту для будівництва будинку з газоблоків:

коефіцієнт загальної товщини – 40 см;
глибина установки у ґрунт – 10 см;
мінімум два шари якісної гідроізоляції (можна використовувати руберойд чи інші аналоги);
цільний каркас для встановлення опалубки;
конструкція повинна просохнути місяць перед укладанням газобетонних блоків.
Як укладати елементи з газобетону

Тривалий період експлуатації архітектурної споруди з газобетону обумовлюється дотриманням правил укладання блоків:

Перший ряд укладають на цементний розчин та вирівнюється щодо лінії горизонту. Гідроізоляція у вигляді руберойду дозволить мінімізувати ризики руйнування газоблоків.
Для газобетону є спеціальний клейовий розчин, що забезпечує належний рівень зчеплення з поверхнею. Для зміцнення конструкції рекомендується застосовувати арматуру, товщиною 8 мм у два шари для першого ряду, і стільки ж для кожного четвертого ряду.
Як суміш кладки рекомендується використовувати розчин, що складається з піску, цементу і спеціальних мінеральних модифікаторів. Товщина клейового шару має перевищувати 2 мм.
Дах та міжповерхові перекриття повинні монтуватися на максимально рівну поверхню. Основними етапами встановлення даху стали ізоляція та монтаж армуючого поясу, кроквяна конструкція, матеріал для ізолювання горища, безпосередньо покрівельні матеріали.
Будівництво будинку з газоблоку – нескладний і доступний процес, але він має свої особливості як і будівництво будинку з піноблоку або будівництво цегли, тому краще довірити цю роботу професіоналам. Така будова прослужить досить тривалий час за дотримання ключових етапів укладання елементів.